De kweek

In de nazomer start bij ons al het kweekseizoen. We beginnen dan met de laatste selectie van de vogels. We kweken nooit 2 jaar met hetzelfde koppels Personata’s omdat we elk jaar vooruit willen gaan. Wel wordt een vogel die al eerder gebruikt is voor de kweek bij een andere vogel gezet.
Begin augustus gaan de koppels bij elkaar in een kweekkooi of volière. De vogels die naar de tentoonstelling (TT) gaan worden later gekoppeld. We zetten de man bij de pop. Nooit andersom! Als het dan nog goed klikt beginnen we na twee weken met het dagelijks voeren van eivoer en worden dagelijks verse wilgentakjes van ca. 10 cm lengte verstrekt. Eind september gaan de nestkastjes erbij. Het doel is om een maand later de eerste jongen te hebben. Zo kweken we met elk koppel maximaal 2 rondes.

IMG_2480-web

De jongen komen na een broedperiode van 23 dagen uit. Op een leeftijd van 10 dagen worden de jongen geringd. We controleren altijd elke dag of de ring nog om het pootje zit. Want van vogels zonder ring weet je niet hoe oud ze zijn, welke vogel het is en we kunnen er niet mee naar de tentoonstelling. Na 6 weken vliegen de jongen uit. We laten ze daarna nog zeker twee weken bij de ouders. Daarna gaan ze met broedblok in een aparte kweekkooi. Twee weken later gaan ze in een kleine vlucht met andere jongen.
Alle jongen worden DNA gesext. Dat is een heel werk om van elke vogel 3 veertjes te halen en op een vel te plakken om in te sturen. Na elke vogel ook nog je handen wassen om overdracht van DNA te voorkomen. Na 1 week weten we of het mannen of poppen zijn. Het voordeel is dat we al bij de eerste selectie ongeveer evenveel poppen als mannen aanhouden. En we later niet voor verrassingen komen te staan dat we twee mannen of twee poppen bij elkaar hebben gezet. Ook de kopers van onze vogels weten wat ze kopen. Je zult niet de eerste zijn die een man heeft gekocht i.p.v. een pop.